Kwaliteits- en verbetermanagement met Sensus-methode bij Tieltjes Precision Parts

Tieltjes Precision Parts B.V. is sinds 1969 leverancier voor draai- en freeswerk voor hoogwaardige complexe en precisie componenten voor zeer uiteenlopende industrieën waaronder de “mass, flow and pressure” industrie.

Bij Tieltjes zijn alle processen in kaart gebracht met Sensus-methode, om duidelijkheid te scheppen over de werkzaamheden. Iedereen heeft inzicht in wie waarvoor verantwoordelijk is. Bovendien staat verbeter- en kwaliteitsmanagement hoog op de agenda in de organisatie. “In juni 2014 hebben we na ISO 9001 ook het ISO 14001 certificaat behaald, gericht op het beheersen en verbeteren van prestaties op milieugebied.”

ISO 14001 voor milieubewuste organisatie

ISO 14001 is een internationaal geaccepteerde norm die aangeeft waaraan een goed milieumanagementsysteem zou moeten voldoen. “Voorafgaand hebben we de normen voor de certificering bekeken omtrent gebruikte grondstoffen, energie en afvalstromen.  Hierop zijn we gaan verbeteren; we hebben nu bijvoorbeeld een andere manier van afvalinzameling en ons energieverbruik drastisch verminderd. Processen en werkwijzen zijn hiermee veranderd, maar dat is zeer eenvoudig aan te passen in Sensus-software.”, vertelt Daan van Eeuwijk, KAM Manager.

Lean met Sensus-methode

Met het oog op de toekomst wil Tieltjes haar processen en organisatie als geheel verbeteren door de verbeteraanpak van Lean organisatiebreed in te voeren. Een werkgroep is opgericht om alle issues in processen te benoemen. “De overzichtelijkheid van Sensus-software maakt issues in processen vaak al zichtbaar, zodat deze snel opgepakt kunnen worden.”

“We maken eerst een totaaloverzicht van alle processen en kijken waar we processen kunnen samenvoegen of vereenvoudigen, een eerste verbeterslag. We zitten nu in de fase waarin we de doorlooptijden en resultaten van de processen meten en direct verbeteren door onze processen Lean in te richten, met zo min mogelijk fouten en verspillingen. Het eerste resultaat is al geboekt, de doorlooptijd hebben we weten te verkorten van 6 weken naar 4 weken! Het uiteindelijke doel is een doorlooptijd van 2 weken.”

Processen moeten leven

“We vinden het belangrijk dat de beschreven processen echt ‘van de mensen’ zijn, niet alleen van mij bijvoorbeeld.  Want zij moeten ermee werken. Daarom werken we met Sensus-methode, waardoor processen begrijpelijk zijn en eenvoudig vast te leggen.”

Wat ons helpt is de Visual Navigator van Sensus-software, waardoor iedereen gemakkelijk de processen kan vinden via herkenbare afbeeldingen. Vooral de milieu processen worden vaak ingekeken, omdat daar nog wel eens wat wijzigt met betrekking tot regelgeving. Bovendien besteden we vaak aandacht aan de certificering en gewijzigde processen in onze nieuwsbrief, toegelicht met plaatjes, zodat het blijft leven bij de mensen. En dat werkt!”

“Voorafgaand aan de ISO certificering hebben we de normen voor de certificering bekeken omtrent gebruikte grondstoffen, energie en afvalstromen.  Hierop zijn we gaan verbeteren; we hebben nu bijvoorbeeld een andere manier van afvalinzameling en ons energieverbruik drastisch verminderd. Processen en werkwijzen zijn hiermee veranderd, maar dat is zeer eenvoudig aan te passen in Sensus-software.” Daan van Eeuwijk

KAM Manager, Tieltjes Precision Parts

Fabriek Tieltjes Precision Parts
Visual Navigator Sensus BPM Software Tieltjes Precision Parts

Meer weten?

Gratis trial Sensus BPM Modeler

Download gratis trial!

Start met het modelleren en definiëren van processen. Met Sensus BPM Modeler kunt u processen structureren, beheren en delen. Maak een maand gratis gebruik van alle voordelen van Sensus-software voor uw PC of Mac!

Download nu

 

USG Engineering

“Wij hebben alle kwaliteitsnormen van ISO9001, EN9100, VCU, VCA en NEN geïntegreerd binnen het bestaande proces. Sensus BPM Software leent zich daar goed voor”, is Johan zijn ervaring.

Lees case study 

Lean met Sensus-methode

Lean met Sensus-methode

Met de Senus-methode kunt u processen in kaart brengen aan de hand van de 8 iconen. Door het visueel maken van processen krijgt u zicht op de verbetermogelijkheden in uw processen. Dat is lean!

Meer over Lean