Openbaar vervoerder Syntus ISO gecertificeerd met Sensus BPM Software

Syntus verzorgt openbaar vervoer op dit moment op de Veluwe, in Gelderland, in Midden-Overijssel en in Twente. Met 376 bussen en 9 treinen, die over 56 km spoor rijden, vervoert Syntus zo’n 30 miljoen reizigers per jaar. Mirelle Poot, Manager Kwaliteit bij Syntus vertelt graag over haar goede ervaringen met Sensus-methode en Sensus BPM Software. We stellen haar de vraag waarom procesmanagement in haar ogen zo belangrijk is voor de organisatie.

“Om het openbaar vervoer te kunnen verzorgen in diverse gebieden in Nederland schrijven wij in op openbare aanbestedingen. Je kunt dus bepaalde gebieden winnen of verliezen. Wanneer je een aanbesteding wint, neem je het personeel over van de partij die het openbaar vervoer daarvóór verzorgde in dat gebied, zoals bijvoorbeeld de buschauffeurs. Hiervoor is het nodig alle procedures te borgen, zodat personeel goed ingewerkt kan worden. Busvervoer is overal min of meer hetzelfde, maar de organisatie werkt vaak toch net iets anders”, legt Mirelle uit.

 

Sensus BPM Software nodig voor ISO certificeringen

Naast het praktische aspect wil de organisatie gecertificeerd raken. “Ook hadden we Sensus BPM Software nodig voor ISO 14001 en ISO 9001 certificeringen.” ISO 14001 is de wereldwijd toegepaste norm om milieumanagementsystemen op te zetten en te certificeren, heel belangrijk in de openbaar vervoer sector. “Alle ISO 14001 normen hebben we geborgd binnen de beschreven processen en we zijn inmiddels een ISO14001 gecertificeerde organisatie. Daar zijn we heel trots op!”

 

Gezamenlijk processen modeleren werkt!

We vragen Mirelle uit te leggen hoe zij een dergelijk procesmanagementproject heeft aangepakt. Waar begin je en hoe? “We hebben als eerste het proceshuis opgesteld en gekeken welke processen verder uitgewerkt dienden te worden. Samen met de betrokken medewerkers plan ik sessies in en samen werken we dan zo’n proces uit met de Sensus-iconen op een whiteboard. Ook afdeling overstijgende processen, dan nodig ik van iedere afdeling mensen uit. Ik ben erg enthousiast over deze manier van modelleren, je maakt processen tastbaar voor iedereen. Bovendien vindt ik betrokkenheid zo belangrijk. Medewerkers krijgen inzicht in welke verstrekkende gevolgen het niet volgen van een proces heeft voor bijvoorbeeld een andere afdeling. Kleine verbeteringen voeren we meteen door als we bij elkaar zitten, dat is heel efficiënt!”

 

Ambitieus voor de toekomst

De eerste mooie resultaten zijn al zichtbaar in de organisatie. “We kunnen echt al resultaat zien: veel minder dubbelwerk en de processen van verschillende afdelingen zijn veel beter op elkaar afgestemd. We merken, dankzij alle gezamenlijke sessies van processen modelleren, dat procesmanagement begint te leven in de organisatie.”

Maar ook de plannen voor de toekomst liegen er niet om. Mirelle: “Nu we als organisatie ISO 14001 gecertificeerd zijn,  willen we dit jaar ook het ISO 9001 certificaat behalen. Bovendien willen we een verbeterslag doen op onze huidige processen, bekijken waar het werk nóg beter en efficiënter kan.” Dat Sensus-methode daar belangrijk bij is blijkt uit haar conclusie: “Ik ben gewoon erg enthousiast over zowel de methodiek als de zo gemakkelijk hanteerbare Sensus BPM Software!”

“Sensus BPM Software hebben we nodig voor de ISO certificeringen. ISO 14001 is de wereldwijd toegepaste norm om milieumanagementsystemen op te zetten en te certificeren, heel belangrijk in de openbaar vervoer sector. Alle ISO 14001 normen hebben we geborgd binnen de beschreven processen en we zijn inmiddels een ISO14001 gecertificeerde organisatie. Daar zijn we heel trots op!

Ik ben erg enthousiast over zowel de methodiek als de zo gemakkelijk hanteerbare Sensus BPM Software!”

Mirelle Poot

Manager Kwaliteit, Syntus

Syntus bus

Meer weten?

Gratis trial Sensus BPM Modeler

Download gratis trial!

Start met het modelleren en definiëren van processen. Met Sensus BPM Modeler kunt u processen structureren, beheren en delen. Maak een maand gratis gebruik van alle voordelen van Sensus-software voor uw PC of Mac!

Download nu

Sensus-methode procesmanagement aanpak

Brochure

Onze visuele BPM methodiek en praktische werkvormen helpen u uw processen vast te leggen en te verbeteren. Leer meer over de Sensus-methode en onze procesmanagement aanpak en download onze brochure!

Download nu

Training Processen verbeteren

Training Processen verbeteren

Tijdens deze training leert u meer over het verbeteren van processen met behulp van Lean en we laten u zien welke mogelijkheden de BPM-werkvormen van Sensus-methode hierin kunnen bieden.

Bekijk deze training!